У селима Тимочке крајине пројекат унапређења привреде и живота

У Дубочану и Малој Јасикови код Зајечара почиње пројекат "Наше село" компаније "Делта холдинг" и локалне управе. Циљ је да се направи пример европског села у којем произвођач, уз бољу организацију, може да прода своје производе и много боље зарађује. Пројекат неће бити временски ограничен, а план је да се обухвате и друга села на подручју града Зајечара.

Шесточлана породица Јоковић из Мале Јасикове бави се воћарством, на десет хектара. Млади ће остати у селу и желе да побољшају производњу. За сада воће прерађују у ракију.

"Велики нам је проблем продаја те робе, пласман и тако, а највећи проблем је стручност пошто нисмо стручни, иако радимо то" каже Милош Јоковић из Мале Јасикове.

Пауновићи из Дубочана, три генерације, баве се сточарством. Приоритет им је нова штала. Стара је тесна, а имају двадестак грла.

"Планирали смо са децом да то проширимо, стају, негде до 50 музних крава да имамо, и плус неки слободан тов за бикове до тридесет ако не можемо више", наводи Крунислав Пауновић из Дубочана.

"Делта холдинг" жели да помогне мештанима ова два села, на првом месту знањем али и улагањем.

"Ово је један пројекат који ми желимо експериментално , да видимо да ли у селу моше да се живи онако како се то живи аустријско, или немамачко село. Ја мислим да може. Не може више да заради у иностранству, него што може овде ако радимо исто како то иностранство ради, а ја вам кажем да ми имамо такво знање у пољопривреди да ћемо бити испред тог иностранства", сматра Мирослав Мишковић, председник компаније "Делта холдинг".

Високопродуктивну пољопривредну производњу пратиће бескаматни банкарски кредити, а за пољопривредне производе биће обезбеђен откуп и пласман.

"Тамо где дође велика компанија компанија која остварује овакав профит, она се труди, да улаже у оно што је профитабилно а то је путоказ свима нама, шта треба да радимо", каже Бошко Ничић, градоначелник Зајечара.

Град Зајечар, уз помоћ ресорних министарстава, потпуно ће реконструисати пут. Од града до Дубочана и Мале Јасикове. Компанија "Делта холдинг" у овом крају има око 150 хектара воћњака, а у плану је целих пет стотина хектара.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво