У селима Тимочке крајине пројекат унапређења привреде и живота

У Дубочану и Малој Јасикови код Зајечара почиње пројекат "Наше село" компаније "Делта холдинг" и локалне управе. Циљ је да се направи пример европског села у којем произвођач, уз бољу организацију, може да прода своје производе и много боље зарађује. Пројекат неће бити временски ограничен, а план је да се обухвате и друга села на подручју града Зајечара.

Шесточлана породица Јоковић из Мале Јасикове бави се воћарством, на десет хектара. Млади ће остати у селу и желе да побољшају производњу. За сада воће прерађују у ракију.

"Велики нам је проблем продаја те робе, пласман и тако, а највећи проблем је стручност пошто нисмо стручни, иако радимо то" каже Милош Јоковић из Мале Јасикове.

Пауновићи из Дубочана, три генерације, баве се сточарством. Приоритет им је нова штала. Стара је тесна, а имају двадестак грла.

"Планирали смо са децом да то проширимо, стају, негде до 50 музних крава да имамо, и плус неки слободан тов за бикове до тридесет ако не можемо више", наводи Крунислав Пауновић из Дубочана.

"Делта холдинг" жели да помогне мештанима ова два села, на првом месту знањем али и улагањем.

"Ово је један пројекат који ми желимо експериментално , да видимо да ли у селу моше да се живи онако како се то живи аустријско, или немамачко село. Ја мислим да може. Не може више да заради у иностранству, него што може овде ако радимо исто како то иностранство ради, а ја вам кажем да ми имамо такво знање у пољопривреди да ћемо бити испред тог иностранства", сматра Мирослав Мишковић, председник компаније "Делта холдинг".

Високопродуктивну пољопривредну производњу пратиће бескаматни банкарски кредити, а за пољопривредне производе биће обезбеђен откуп и пласман.

"Тамо где дође велика компанија компанија која остварује овакав профит, она се труди, да улаже у оно што је профитабилно а то је путоказ свима нама, шта треба да радимо", каже Бошко Ничић, градоначелник Зајечара.

Град Зајечар, уз помоћ ресорних министарстава, потпуно ће реконструисати пут. Од града до Дубочана и Мале Јасикове. Компанија "Делта холдинг" у овом крају има око 150 хектара воћњака, а у плану је целих пет стотина хектара.

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 28. нов 2018, 07:42)
Ljilja [нерегистровани]

U znanju je moć

Ovo je pravi primer odgovornog ponašanja kompanije koja sasvim sigurno zna kako i može da napravi promene