У крушевачкој привреди мањак квалификованих радника

Пословна година која се ближи крају била је добра за привреднике у Расинском округу. Укупна спољнотрговинска размена у првих девет месеци већа је за 16,5 процената него у истом периоду 2017. године. Резултати би били и бољи да не построји проблем недовољно квалификованих радника.

У Расинском округу у првих осам месеци остварен је суфицит од 24,3 милиона евра. Покривеност извоза увозом је 118 процената.

Из тог краја пут Русије, Велике Британије, Америке, Немачке и земаља у окружењу одлазе гуме, хидраулични системи, кућна хемија, каблови, као и пољопривредни производи. Увозе се углавном сировине.

"Ово је трећа година коју завршавамо са успехом, свака је од претходне нешто боља, тако да се надамо да ћемо и у следећој имати сличне резултате. Оно што је најважније је да је наше опредељење на извозне послове, да преко 70% извозимо у 36 земаља", каже Љубисав Панић, генерални директор ПТТ Петолетка д.о.о. из Трстеника.

Привредници су генерално задовољни али и суочени са проблемима на које су годинама указивали.

"Тренутно је у целој привреди проблем радна снага. Првенствено ми немамо квалификоване радне снаге. Ја ћу да се вежем за текстил, ми смо у Расинском округу , нас 10 так фирми требовали око 50- так људи задње 2 године. Запослили смо само 3-4", наводи Зоран Маринковић, власник конфекције ТИД.

Анђелка Атанасковић, генерална директорка, ППТ Наменска сматра:

„Евидентно је да морају да се повећају плате мало људима да би задржали нашу децу у Србији и да би они имали мотивацију да остану кући и да раде јер доброг радника морате да платите јер други начин не постоји да он остане овде ако у иностранству негде има боље услове."

Веће плате, већи стимуланс и боља продуктивност, наравно уз неопходно знање и стручност до које би требало да се дође системом дуалног образовања.

„Да млади људи могу да уђу у компанију и да стичу кроз практичан рад, пројектно образовање. Тај ниво образовања који им је потребан да би заправо градили своју каријеру у Србији", каже професор др Габријела Грујић, помоћница министра за дуално и предузетничко образовање и васпитању у Министарству просвете.

Дуално образовање требало би да будућим мајсторима, пре свега, обезбеди не само диплому већ и знање које ће моћи да уновче, а послодавцима и читавој привреди Расинског округа много лакше и успешније пословање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи