Гимназија „Стеван Сремац” у Нишу обележава 140. годишњицу

Непосредно по ослобођењу Србије од Турака 1878. године, у Указу кнеза Милана Обреновића писало је да је „влада Његовог височанства одлучила да се у вароши Нишу отвори велика Гимназија". Гимназија која данас носи име Стевана Сремца, обележава 140 година постојања.

У тадашњој вароши, налик турској касаби, Стеван Сремац је био међу првим професорима гимназије, а касније и оснивач нишког позоришта.

„Прва нишка гимназија је управо основана са тим циљем да буде прави центар за читав југ Србије и она је заиста постала и била јер је она оснивач не само најзначајнијих културних институција него је и изнедрила неке од најзначајнијих људи”, каже Вера Дујаковић, професорка историје.

Само неки од тих људи су Бора Станковић, Бранко Миљковић, Станислав Бинички, Драгиша Цветковић.

Задатак да буде покретач ова гимназија испуњава и у новијој историји, уз поштовање традиције, али и специфичности сваког времена.

„Својевремено сам имао фризуру која није баш конвенционална била, старији брат који је такође био овде ми је рекао - иди у ‘Сремац’, тамо то није битно, битно је да учиш”, присећа се Милан Стојановић, директор Гимназије „Стеван Сремац”.

„Има ту једну добру реченицу један филозоф Мартин Хајдегер који каже - не скрећући, а ипак блудећи учите занат мишљења! Ми смо ту да их учимо том занату мишљења”, наводи Јелица Стошић, професорка филозофије.

„Занату мишљења” овде се учи више од 600 ђака, иако посвећена и природним наукама ова гимназија је одувек словила за језичку.

„Ја сам презадовољна и професорима и генерално часовима које ми као филолошки смер добијамо”, каже ученица Тара Милованкић.

Михаила Николић, ученица из Деспотовца, додаје: „Моја највећа жеља је била да наставим да учим руски, зато што сам имала успеха на том пољу опције су биле или биоград или ниш, и нисам се покајала.”

И док ученици и професори у обележавају велики јубилеј између осталог и са својим суграђанима, њихов Сремац живи и даље у Нишу који можда баш захваљујући њему није више турска касаба.

број коментара 0 пошаљи коментар