Завршава се нова зграда библиотеке у Чачку

После неколико деценија подстанарског живота, градска библиотека у Чачку ускоро ће бити под једним кровом у новој згради библиотеке. Биће то најсавременија и највећа јавна библиотека у Србији.

Планирано је да се библиотека свечано отвори средином децембра поводом обележавања дана града и дана библиотекара Србије. На објекту су у току радови на завршетку фасаде и постављању подова у унутрашњости зграде.

Нова библиотека простире се на више од три хиљаде квадратних метара. У њој ће бити све постојеће услуге и одељења, велико научно одељење са читаоницом, завичајно одељење, као и одељење за дигитализацију које је најразвијеније у Србији.

Предвиђена је и електронска читаоница, а библиотека ће имати и две конференцијске сале. Библиотека поседује фонд од око две стотине хиљада књига и на десетине хиљада других публикација. 

Библиотека има центар за дигитализацију који је основан 2008. године и значајни део културне баштине Чачка и околине, књиге, новине, фото грађа доступни за читање на интернету.

"И оно што ће бити већ крајем децембра понуђено нашим суграђанима и свим корисницима библиотеке, то су пресељени фондови дечјег одељења , одељења за одрасле читаоце и научног фонда са читаоницом. Ми се надамо да ћемо већ од наредног месеца моћи да понудимо зграду и свима који су заинтересовани у новој згради библиотеке да уче", најављује Богдан Трифуновић, директор Градске библиотеке "Владислав Петковић Дис" и додаје:

"Планирамо да почетак пресељења на достојан начин обележимо кроз један јавни догађај, када ће практично прва књига кренути из дечјег одељења. Ми се надамо да ће то бит један ланац корисника, ланац, живи ланац деце, која ће ту те све књиге преносити из старог дечјег одељења у нови простор дечијег одељења у Синђелићевој улици."

Седам деценија трагало се за решењем за смештај библиотека. Пре неколико година град је откупио зграду Дома војске за изградњу библиотеке и на том месту се и гради нови објекат.

Протеклих деценија позајмна одељења била су у просторијама Дома културе, а фонд је одавно превазишао оквире простора. Па је последњих година запосленима било тешко да нађу поједине наслове јер су полице биле претрпане, а доста књига и у кутијама.

Средином децембра отвара се нова библиотека, заправо један њен део који се односи на рад са читаоцима. Планирано је да се фонд пресели у року од две недеље а у томе ће помоћи и волонтери и градска управа.

Иначе изградња нове библиотеке почела је у јуну прошле године. Градска библиотека „Владислав Петковић Дис" матична је библиотека за Моравички округ. Најстарија је градска установа културе, а прво чачанско читалиште основано је давне 1848.године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво