Краљево: Обновом фасада до уштеде енергије

Краљево ће идуће године са десет милиона суфинансирати санацију фасада и кровова зграда, али и пројекте који повећавају енергетску ефикасност зграда. За средства ће моћи да конкуришу само регистроване стамбене заједнице, као и власници кућа у најпрометнијим градским улицама.

Старе зграде са оронулим фасадама и крововима које је тешко загрејати неретко се виђају у Краљеву. Да реше бар део проблема, станарима ће помоћи локална самоуправа. Платиће до половине цене пројекта, уколико пре тога остатак прикупи стамбена заједница. За сложне комшије, то неће бити проблем.

"Вероватно ће се скупи и више од 50 посто јер код нас станари и плаћају своје обавезе чак можда више од 70 посто станара уплаћује редовно своје обавезе", каже Иван Гањин, управник Стамбене заједнице "Моше Пијаде 25".

Приоритет ће имати зграде за које је инспекција утврдила да им је потребна хитна санација, али и оне које желе да буду енергетски ефикасније. Већи број бодова добиће зграде које су ближе центру.

"Десет милиона у овом тренутку делује као мали износ и то је најчешће било питање, али то јер десет милиона од стране локалне самоуправе и још десет милиона од стране скупштине станара. Ради се о фонду од 20 милиона и може реално један леп број пројеката да се реализује", каже Драгана Бикић, директорка Градског стамбеног.

Реализацију пројеката, Милан Радивојевић из Рибнице моћи ће само да гледа само у комшилуку. Власници породичних кућа које се не налазе у строгом центру града, за помоћ града неће моћи да конкуришу. Негодују, јер, кажу, и они пуне градски буџет.

"Било колико општина, држава да помогне много би значило, како да не. Јер, ја сам лично пензионер, супруга је није у рандом односу и са једном пензијом не може баш нешто много да се одради", каже Милан Радивојевић из Краљева.

"Одлука је нешто што се може кориговати у складу са захтевима заинтересованих Ми у овом тренутку имамо искључиво захтеве стамбених заједница. Још увек нису се нама јавиљали интересенти везано за породичне куће, односно заинтересовани, али за будуће време наравно", рекла је директорка Драгана.

Они који ће конкурисати у првом кварталу следеће године, мораће да обезбеде техничку документацију и дозволе, а стамбене заједнице ће у годишњим програмима одржавања морати да дефинишу пројекте са којима ће конкурисати.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво