Технолошки парк у Нишу

Изградња Научно технолошког парка у Нишу почеће до краја недеље. Инвестиција вредна више од 10 милиона евра реализоваће се из кредита Европске инвестиционе банке. За град Ниш, који од некадашњег града електронике жели да постане град напредних технологија, ово је једна од најзначајнијих инвестиција.

„Цео тај простор можете да видите у 3 Де технологији и да онда тај сто изгледа баш као сто у простору. Тренутно имамо 4 запослених када нарастемо, када будемо мало већи, прерашћемо овај простор и то је логичан и природан след да пређемо у неки већи простор а то је Научно технолошки парк", каже Петар Пејић, власник компаније у Стартап центру.

„Имамо станаре који учествују у свим могућим такмичењима како у Србији, тако имамо неке и који су учествовали на неким такмичењима у иностранству", објашњава Владимир Сибиновић, директор Стартап центра.

Професор Електронског факултета Драган Јанковић каже да је упркос раније пропалим напорима за изградњу Научно технолошког парка, веровао у ту идеју, пре свега због студената.

„Представљаће заправо једну нову шансу за младе људе и некакав подстрек да не оду из овог града, да започну свој бизнис и да се њихово студирање не своди само на добијање добрих оцена", каже Драган Јанковић, професор Електронског факултета.

У Нишу тренутно ради више од 200 ИТ компанија, неке запошљавају једног до два инежењера а неке и до 100 радника, укупно у овом сектору ради више од 3000 људи.

„Стварамо им услове да могу све своје потребе за образовањем, за науком, остварити управо у нашем граду", објашњава Дарко Булатовић, градоначелник Ниша.

 „Јесте мотивација новим компанијама, новим инвеститорима да управо због постојања једног таквог окружења започну своје пословање у Србији односно у Нишу", додаје Милан Рандјеловић, Канцеларија за локални економски развој.

Рок за изградњу Научно технолошког парка на површини од више од 10.000 квадрата је 430 дана, а до краја месеца се завршава и тендер за лабораторијску ламелу на Електронском факултету.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара