Панчево: "Једна књига - један град"

У Градској библиотеци у Панчеву вечерас почиње манифестација "Једна књига - један град", посвећена напуљској тетралогији Елене Феранте која је по избору магазина "Тајм" једна од 100 најутицајнијх особа на свету.

Манифестација "Једна књига један град" која је настала крајем деведесетих година прошлог века у Сијетлу, осми пут се одржава у Панчеву. У наредна четири дана сагледаће се кроз бројне пратеће програме из различитих углова рад мистериозне Елене Феранте, коју од њених читалаца, још нико није упознао.

 

"Реч је о ауторки која се заклања псеудонимом и у извесном смислу она прикрива свој идентитет. Књига је планетарни хит. Снимљен је и документарац и ускоро ће се емитовати и ТВ серија по овим књигама", каже Дејан Боснић, директор Градске библиотеке у Панчеву.

У протеклих 8 година на овој манифестацији представљани су искључиво мушки аутори и сада су у Градској библиотеци одлучили да се посвете својој, како кажу генијалној пријатељици Елени Феранте.

"Не само да је реч о женском аутору, већ је реч и о књизи која на диван начин и у књижевном и у сваком другом смислу представља једну оду женском пријатељству", објашњава уредница програма Моника Хусар Токин.

"Постаћемо мали центар у којем ће се расправљати и о женским правима и о књижевности, али и о положају списатељица", наводи Јована Свирац, уредница и модераторка дела програма.

У панчевачкој Градској библиотеци учесници ће наредних дана покушати да открију ко је Елена Феранте, која се јавно оглашава само преко електронске поште и да објасне феминизам у њеним делима, али ће се посветити и српској женској књижевности и женама као симболима борбе за промене у друштву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи