Кућа Катића поново актуелна

Судбину породице Катић, с краја 19. века пратимо недељом на нашем првом програму. Серија по роману "Корени" Добрице Ћосића изазвала је велику пажњу и интересовање за причу из Прерова, имагинарног села крај Мораве, у трстеничком крају. Ликове и места из серије упућени повезују са његовом родном Дреновом и непосредним окружењем.

У самом центру Трстеника, у 19. веку живела је породица Катић, о чијем богатству и друштвеном статусу сведочи кућа која је од 1950. године под заштитом државе.

"Два симетрична доксата, који су јединствен пример у архитектури, требало је да покажу богатство и моћ њеног тадашњег власника Стевана Катића", објашњава  историчарка Јелена Вукчевић. "Стеван Катић је био чувени трстенички трговац и учесник на Светоандрејској скупштини. Он је један од људи који су кнеза Милоша Обреновића поставили поново на власт."

Син Петар био је посланик у Народној скупштини, наставио је породични посао и увећао иметак.

О богатству породице Катић свакако сведочи и податак да је с краја 19. века имала централно грејање. Ту је ложиште у коме је слуга Аћимов, Никола,  можда ложио ватру и загревао просторије у којима су биле овакве пећи.

"Постоје свакако сличности, по Добричиној мајчиној линији су ти Катићи које је он узео као своје литерарне јунаке", каже писац Верољуб Вукашиновић. "Ја сам дубоко убеђен да су његови ликови заиста имагинарни и универзални. Нисам сигуран колико ова кућа Катића има директне везе, али свакако има неке везе у некој историјској аналогији."

Тола, Ђорђе, Симка - главни јунаци саге о Катићима можда су се само другачије звали у стварном животу.

"Повезујем и ликове и главне личности и споредне личности у том роману", каже Аца Ћосић, "то су све наши сељаци и наши људи овде који су били део живота мог стрица Добрице."

Некако у исто време, роман објављен давне 1954. и кућа у којој су се доносиле важне политичке и животне одлуке, постали су актуелни. Књижевно дело екранизацијом, а вредно архитектонско здање променом власника.

"Намера је да се прво изради пројектна документација за рестаурацију и да се уђе у пројекат рестаурације саме куће како би се сачували и културно и грађевинско наслеђе које нам је остављено", истиче Немања Раденковић, власник куће Катића.

Идеја је да се само здање уступи Општини Трстеник и адаптира у Музеј чиме би, као и само дело,  сачувало непролазну вредност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара