Нови вртићи у румској општини

У Руми, једној од ретких општина у Србији у којој је боравак деце у вртићима бесплатан, за два месеца отворена су четири вртића, од којих су два на сеоском подручју. Још један вртић отворен је у Платичеву.

У модеран простор површине три стотине квадрата, локална самоуправа уложила је око четири милиона динара са циљем да, како кажу, изједначе услове живота у селу и у граду. Интересантно је да је посао овде добило десет жена, васпитачица и помоћних радница и да је половина из Платичева. Ево шта су нам о томе рекле, као и председник општине Рума.

"Ово је моје прво радно место. Отварање вртића у Платичеви много значи за село и наравно за околна села. Поспешује развој наталитета, наравно доприноси да се родитељи запосле и они који нису запослени, дете може да им буде на сигурном месту", каже Анита Кандић, васпитачица из Платичева.

 "Имамо деце, Платичево је, рекао бих, једно од већих и развијенијих села на територији наше општине уз села која су везана и гравитирају ка Платичеву. Мислим да ће вртић бити пун погодак и за мајке и све оне који раде у Платичеву, а има и доста малих и средњих предузећа, па и компанија које запошљавају преко 200 жена, да ће сва деца бити овде смштена", истиче Слађан Манчић, председник Општине Рума.

Интересантно је да ће услуге овог вртића користити деца родитеља који раде у околним фабрикама, а који су до сада своју децуодвозили у вртић у суседне градове, али и деца родитеља коју су пољопривредне производјачи и раде на својим газдинствима, што је новина.

"То много значи за нас који смо у селу, такође за децу да буду стално у кући , да растеретимо баке које су их до сада чувале и да имамо иста права као мајке које раде, живе у граду", додаје Бранка Црнчевић, домаћица из Платичева.

"У Каблексу ради око 400 жена и за нас много значи овај вртић јер можемо безбрижно да идемо на посао и да не бринемо шта ће бити са децом и ко ће их чувати", истиче Ана Тењи, радница у фабрици.

Када је покренута иницијатива у јануару ове године за бесплатан боравак деце, у Руми је у вртићима боравило 1.200 малишана. Сада их је 1.600 што довољно говори о повећању наталитета. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво