Мање ајвара из лесковачке котлине

Из лесковачке котлине ове године знатно мање тегли ајвара кренуће пут тржишта у земљи и иностранству. Време није ишло на руку овом поврћу, али произвођачи из удружења "Лесковачки ајвар" ипак неће изневерити своје купце, као ни посетиоце предстојећег сајма етно-хране у Београду.

Упржена печена паприка, зачињена сирћетом и сољу. У лесковачкој котлини зимнице без ајвара нема. Љути, нељути, цепкани, млевени. Сада, као и некада. Чувени лесковачки угоститељ радо се сећа бакиног шпајза.

"Ја сам највише волео цепкани ајвар, али да знате да се укус уопште не разликује, иако то није млевена паприка", каже Драган Стаменковић, угоститељ.

Од хране доступне свима до деликатеса који почиње да се служи попут кавијара. То је пут лесковачког ајвара.

"На малим залогајима, односно као један врхунски специјалитет који се додаје приликом припремања канапеа", објашњава Славиша Милошевић из Трговинско-угоститељске школе у Лесковцу.

Иако се прави на целом Балкану лесковачки је посебан. Тајна је кажу стручњаци у паприци која је спој традиције, поднебља, земљишта и семена. Временски услови нису јој ове године одговарали. Квалитет је био добар, али мањи род паприке смањио је број тегли чувеног лесковачког специјалитета.

"Мислим да смо глобално задовољни с обзиром да је било кише у првом периоду јуна месеца и у мају када се паприка садила, доста је било болести, тешко смо могли да је заштитимо, онда је дошла слана, али смо извукли максимум", истиче Гордана Петровић, Удружење „Лесковачки ајвар".

Заштита географског порекла 2011. потом и међународни цертификат повећали су потражњу. Све се теже стиже до лесковачког бренда.

"Да смо направили добар бренд и да је потражња изузетно велика не само овде у Србији него тражи се и преко границе, неке количине се пребаце, али једна организована производња која би требала да уследи у наредном периоду сигурно да би задовољила и купце у иностранству", објашњава Горан Јовић, председник Регионалне коморе Србије.

Због мањег приноса паприке сезона спремања ајвара је завршена знатно раније. Тржишту је испоручено око 20% тегли ајвара мање у односу на прошлу годину. Остало је још толико да се у најбољем светлу представе посетиоцима предстојећег сајма Етно хране у Београду.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара