Зелена технологија у Крагујевцу

Према подацима Министарства за заштиту животне средине, пречишћавање отпадних вода је један од највећих проблема у Србији. Нема довољно постројења, а прерађје се само десетак одсто, док је европски просек изнад 70 процената. Један од добрих примера је постројење за пречишћавање отпадних вода у Краујевцу где се из отпадних вода добија и електрична енергија.

Све отпадне воде из Крагујевца, из индустријских и стамбених објеката, сливају у колектор у Цветојевцу. Посебном технологојијом, после прераде, чиста вода, одлази у Лепеницу. У току процеса пречишћавања, у дигестору се из муља издаваја биогас.

"То се дешава на 34,6 степени, уз помоћ мезофилних бактерија,и у анеоробним условима, односно, без присуства кисеоника. Тако добијени биогас,се складишти у резервоару и након тога се користи у гас генератиору за производњу топлотне и електричне енергије", објашњава Иван Богдановић, руководилац Сектора за пречишћавање отпаднних вода.

Крагујевачки Вододовод, у реконструкцију резервоара за биогас, уложио је више од 100.000 евра. Тако добијена енергија, користи се са снабдевање самог постројења, уз месечну уштеду од 200.000 динара. На исти начин - струју из биогаса добија и Суботица.

"Годишња ушеда електричне енергије, негде на нивоу око 2 милиона динара.Врло значајна уштеда, која омогућава улагања тих средстава у неке друге намене на систему, и на другим објектима Водовода и канлизације", Небојша Јаковљевић, директор ЈКП Водовод и канализација Крагујевац.

У Србији има четрдесетак постројења за прераду отпадних вода, али само петина задовољава европске стандарде. Да бисмо их достигли, процењују стручњаци,потребно је још око 300 колектора за третман вода.

Постројење за пречишћавање отпадних вода, пуштено је у рад пре три деценије и урађено по Немачкој технологији. Пројектовано је за 250.000 корисника и идаље је најмодерније у Србији.

Поред еколошког значаја, пречишћавање отпадних вода доприноси зеленим технологијама производњом биогаса, који има највеће потенцијале у области обновљивих извора енергије. А циљ наше земље је да, у процесу приступања Европској унији, до 2020. године добија 27 одсто енергије из ообновљивих извора.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи