Хуманитарна изложба у пожаревачкој Општој болници

Пожаревачко Удружење ликовних стваралаца "Милена Павловић Барили" поклонило је педесет слика својих чланова Општој болници у Пожаревцу.

Још од 2016. године централни хол Нове пожаревачке болнице украшавају слике Удружења ликовних стваралаца "Милена Павловић Барили". Сада је ова необична галерија богатија за још педесет њихових радова, чији је заједнички именитељ - мир.

"Мир је кроз молитву, кроз историју у светим грађевинама, традицији нашег народа", каже Слађана Миловановић, председница УЛИС "Милена Павловић Барили". "Мир који се може наћи у сваком тренутку, животној сцени и ситним детаљима, а који је тако неопходан читавом свету."

"Да би човек осмислио неку слику", истиче сликар Ненад Поповић, "потребно је и време, и мир, духовни мир, мир уопштено.Тишина, да би човек стварао."

Болнице нису популарна места и у њих се углавном долази са неком муком. Ту муку, макар мало може олакшати уметност.

У болници су, према речима директора др Данка Николића, да побољшају атмосферу, да  пацијенти немају утисак да је болница суморно место:

"Да се бар у неком предаху, док чекају на ред, људи бар одморе, да погледају ове дивне слике."

"Треба људима дати дозу оптимизма, треба људима приближити болницу на један други начин, поготову што се у болницу обично не долази без неке нужде", истиче историчар Гордан Бојковић. "Мислим да је ово један леп корак напред, мислим да је позитивизам генерално гледано, добра ствар за почетак било ког лечења, и мислим да је ово заправо добро за болнице."

Пожаревачко Удружење ликовних стваралаца "Милена Павловић Барили" основано је 1951. године и најстарије је у Србији. Има бројне чланове, од академских сликара до аматера.

Ова хуманитарна акција део је пројекта "Пожаревац и ми" посвећеног 300-годишњици Пожаревачког мира, који је финансирао Град Пожаревац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво