Асистенти у породици веома важни и деци са аутизмом и родитељима

На Међународни дан толеранције, крагујевачко Удружење за помоћ особама са аутизмом представило је пројекат "Асистент у породици". Програм који финансира град Крагујевац има велики значај за децу и за квалитетнији живот целе породице.

Лекари су дијагностиковали аутизам када је Тамара имала годину и по дана. Од тада траје десетогодишња брига њене породице, потреба да је разуме и помогне јој.

Тамари је потребна даноноћна пажња коју јој, поред родитеља и сестре, пружа и стручна асистенткииња.

То много значи, поготово што се одвоје мало и од родитеља, да ми имамо мало луфта за себе, да одемо код лекара и на обичну неку кафу", каже Братислава Ђоковић, "ми морамо тој деци да нађемо неког да их причува, што је изузетно тешко."

Због специфичности аутизма, неколико асистената је одустало. Будући дефектолог Ксенија Милосављевић, није. Са пуно љубави и стрпљења, са Тамаром проводи доста времена у шетњи и свакодневним активностима.

"Причом подстичемо развој комуникације, наравно у мери укојој је то могуће, код деета, као и развој социјално прихватљивих облика понашања", објашњава Ксенија Милосављевић, асистент у породици.

Помоћ особама са аутизмом и породицама деце са сметњама у развоју део је стратегије развоја социјалне заштите и финансира га град, каже Гордана Дамњановић, чланица Градског већа Крагујевца:

"Ове године је то пројекат који се спроводи шест месеци, и чији је финансијски износ 400.000 динара."

"Оснажујемо асистенте и стално тражимо нове", истиче Данијела Нешовић, потпредседница Удружења за помоћ особама са аутизмом. "Тренутно нимамо шесторо асистената, а акционим планом предвидели смо да их имамо осам."

Асистент у породици показао се као једна од најквалитетнијих услуга у систему социјалне заштите. Удружење за помоћ особама са аутизмом има 56 чланова, а ту услугу, користи 15 породица.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи