Цркве, торњеви и авиони од шибица

Да обична кутија шибица може бити начин да се покаже инспирација и занимљив хоби потврдјује Срђан Симеуновић из Ариља. У слободно време, кад не кува ђацима у латвичкој школи, прави макете.

Авион, авалски торањ или ариљску цркву Светог Ахилија Срђан Симеуновић  градио је полако и дуго. Грађевински материјал биле су му шибице, лепак и, на крају, лак.

Хоби га, каже Срђан, релаксира и све је веома једноставно:

"Углавном није тешко. Само треба стрпљења јер ово не може дуго да се ради. Може да се уради један део па онда да се сачека да се мало осуши па поново јер цела конструкција је нестабилна."

На почетку је идеја, а онда следи градитељски рад:

"После тога радите скицу на папиру, размере, површину, висину и све што иде, и онда набавите материјал."

Прво је направио авион, још као студент хотелијерства, а онда се осмелио да гради и сложеније макете. Само за ариљску цркву потрошио је 15 хиљада шибица.

"Црква је та која је одузела највише времена", истиче Срђан, има доста ситних детаља, доста калота, аркада. Купола и олтар су веома специфични због рашког стила градње."

Нова макета, чије темеље тек поставља, представља 170 година стару школу, сада галерију у којој ће суграђанима ускоро показати своје радове.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи