Вариоци из Румуније и Турске у Кладову

Иако има више од 400 запослених, кладовском бродоградилишту потребни су нови радници. Због повећаног обима посла, недостају вариоци и монтери, али заинтересованих нема. Чак ни зарада од 600 евра месечно није привукла домаће рандике, па су запослени радници из Румуније.

Томислав Негру Из Кладова ради у бродоградилишту а у Турн Северину студира. За годину дана биће официр речне и морске пловидбе. Његови животни планови везани су за бродоградилиште. Он је ипак један од ретких младих људи из Кладова који се определио за тај посао.

„Драже ми је да останем овде да радим у бродоградилишту у свом месту, после тога имао бих времена и за кућу, породицу, него да сам на броду по пет, шест месеци", каже Томислав Негру из Кладова.

Техничка школа у Кладову у оквиру дуалног образовања има једно одељење бродомонтера. Кад заврше школу за ти године, могли би сви овде да добију посао. На тржишту рада је 1554 лица без посла али се ретко одлучују за бродоградилиште, иако, се нуди преквалификација.

„Преквалификације више нису никакав проблем, нико више никог не пита коју је школу завршио, да ли има диплому било какву, питање је само да ли неко хоће да ради, да ли хоће да се усавршава", потврђује Миленко Леповић, директор бродоградилишта Кладово.

Овде су запослени и радници из суседне Румуније, чак 170 њих из најближих градова Оршава И Турн Северин. Занимљиво је да је овде посао нашло и 19 радника из Турске.

„Ја сам из Оршаве, радим шест година и презадовољна сам условима и зарадом", прича Елена Аурелиа из Оршаве, Румунија.

„Радим већ пет година и сваког дана путујем", каже Ким Николае из Турн северина, Румунија

 Посла има толико да је већ уговорена производња за наредну годину. Овде се ради у три смене и неопходно је бар још 60 монтера и заваривача.Због тога су недавно овде радили неколико месеци и заваривачи из Индонезије.Са друге стране један број обучених радника одлази одавде за бољом зарадом у Шпанију и друге европске земље.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво