Кикинда: Како препознати таленат за спорт

Спортски таленат открије се најчешће у основној школи, када наставници примете посебне способности и склоности ученика. Последњих година ова деца пролазе и посебна тестирања која их упућују ка врхунском спорту.

Јована Љубичић, 11-годишњакиња из Кикинде, једна је од 350 војвођанских основаца, талентованих спортиста, који ових дана пролазе низ тестова за оцену моторичких способности.  

Ученике петих разреда из Кикинде, по оцени својих наставника са предиспозицијама за спорт, тестирају стручњаци Покрајинског завода за спорт и медицину спорта.

"Недавно сам почела да тренирам рукомет по препорукама наставника физичког васпитања", каже Јована Љубичић. "Сада ми је рукомет омиљени спорт зато што сам открила да ми је јако забавно."

Никола Исаков је, каже, ту како би доказао да је брз и да може да издржи све тестове."

Медицинари у сарадњи са Савезом за школски спорт кроз пројекат "Идентификације талената из система школског спорта" обићи ће осам градова и проценити способности деце.

"Користимо савремену опрему", наводи Бранко Ђукић из Завода за спорт и медицину спорта Војводине Нови Сад. "Тестирамо брзину, издржљивост, телесну предиспозицију деце, гипкост и друге моторичке способности које ту децу могу да профилишу ка одређеним спортским гранама."

"Ово истраживање које се сада ради даће родитељима и нама, наставницима, слику те деце, нњихових моторичких способности на којима треба више да се ради и које су мање развијене, које више", објашњава Светлана Мирчић Вукобрат, из Спортског школског савеза Кикинде. "Такође ће моћи да их упути који је спорт за њих адекватан."

По досадашњим показатељима, око 70 одсто тестиране деце касније наставља редовно бављење спортом. Основци у Суботици, Панчеву, Сомбору, Руми и Новом Саду проћи ће оваква тестирања до краја новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво