Обнавља се Лазарев град у Крушевцу

Прва фаза обнове Лазаревог града, коју су стручњаци крушевачког Народног музеја и Републичког завода за заштиту споменика културе почели пре два месеца, приводи се крају. Комплетна обнова, коју финансирају Министарство културе и град Крушевац, требало би да буде завршена за четири године.

Уобичајена тишина у археолошком парку испрекидана је звуцима брусилица, чекића и мистрија искусних мајстора који под брудним оком стручњака и знатижељних Крушевљана, приводе крају радове на рестаурацији првих педесет метара западног бедема средњовековног Лазаревог града.

Са жељом да се престоничким бедемима дарује што вернији изглед, зида се као у средњем веку. До сада је уграђено стотину кубика камена.

"Паралелно се зидају унутрашња и спољна страна зида", објашњава Јована Шуњаревић, архитекта, конзерватор Републичког завода за заштиту споменика културе. "За лица се користи обрађени, клесани камен, док се за испуну користи тзв. камен трпанац, необрађени камен. Користимо беловодски пешчар, користимо кречњак, шкриљац, све што у околини можемо да нађемо. Циљ је да камен буде што различитији по  структури и боји."

Пола века након последњих опсежних истраживања археолошког парка, када су урађене мање поправке, на главној градској, донжон кули поново је подигнута метална конструкција:

"План је да се изради неколико различитих варијанти могуће реконструкције па затим да стручна тела и комисије донесу коначну одлуку о томе да ли ће, и на који начин, кула бити реконструисана."

Обнова Лазаревог града пројекат је од националног значаја. Наредне године предвиђена је рестаурација северних градских бедема, у трећој фази, ако се нађу средства, реконструкција главне куле, а у завршници уређење Кнежеве палате и пратећих објеката уз постављање декоративне расвете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи