Суботичка школа добила награду за развој предузетничких вештина

Суботичка Хемијско-технолошка средња школа "Лазар Нешић" овогодишњи је добитник признања за развој предузетничких вештина код ученика. То је једина школа у Србији која је добила то високо признање Европске агенције за обуку.

Хемијско-технолошка средња школа "Лазар Нешић" у Суботици једина је школа из Србије која је добила високо европско струковно признање:

Ученици праве течни сапун, месе кифле и переце, шију радне униформе и све то продају локалној заједници. Због таквог наставног програма,  на свечаности у Бечу, директору Хемијско-технолошке школе награду је уручила Маријана Тисен, европска комесарка за запошљавање.

"Сматрамо да је изузетно значајно, не само за младог човека него и за локалну заједницу да се његове перспективе, по завршетку средње стручне школе у многоме ширеНикола Матковић, директор Хемијско-технолошке средње школе "Лазар Нешић" у Суботици:. Са форсирањем предузетништва ми им отварамо и трећи пут и на тај начин ојачавамо каријерне перспективе младих људи да остају у локалној заједници и проналазе своју каријеру."

Практична настава уз обуку за реално пословање ђацима отвара нове могућности:

Јадранка Војнић Пурчар, координаторка практичне наставе ХТСШ "Лазар Нешић":

"Циљ оваквог начина практичне наставе је да се ученици оспособе и припреме за будући живот. Да уоче прилику која се појављује на тржишту, да буду оспособљени да преузму одговорност, да буду креативни, комуникативни, да науче да сарађују једни са другима."

Модел учења у чијем фокусу је развој предузетничких вештина ученици су радо и лако прихватили.

"Ми смо укључени у вођење различите докунетације, истраживање тржишта, потрошњу сировина, контролу квалитета производа", каже Дарио Пиуковић,  ученик 3. разреда, "те нам то много значи."

"Кроз производњу течног сапуна заволела сам производњу козметичких производа и волела бих једног дана да оснујем компанију која би се бавила производњом таквих производа", рекла је Теодора Пеић Гавран, ученица 3. разреда, смер хемијски лаборант.

Ђаци Хемијско-технолошке средње школа у Суботици свакодневно припремају 1200 пекарских производа за доручак у две школе.

Такође због доброг пројекта, Канцеларија за управљање јавним улагањима  уложила је 156 милиона динара у темељну реконструкцију ове установе. Као што сија изнутра, за неколико месеци заблистаће и споља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво