Крагујевац: Подршка Европске уније локалним самоуправама

Шеф делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици уручио је у Крагујевцу одлуке о финансирању пројеката који ће допринети побољшању пословног окружења у 34 локалне самоуправе.

Европска унија ће са више од пет милиона евра подржати локалне самоуправе у изради техничке и планске документације и пројкетима пословне инфраструктур чији је циљ јачање конкурентности.

"Додељује се шест милиона евра за пројекте ту су 99 општина јужно од Београда. Крагујевац је добио три пројекта а додељују се и уговори за пројекте у 40 општина на јавном позиву", каже Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Амбасадор је након састанка са градоначелником Радомиром Николићем обишао зграду Легата културе академика Николе Коке Јанковића, чија су изградњу финансирали града и Европска инвестициона банка.

"Ми, као институција ЕУ непрофитабилна организација смо заједно удружили снаге са Министарством правде и градом Крагујевцем да се финансира, да се средства обезбеде за ову веома вазну установу за све грађане Крагујевца па и шире", каже Дубравка Негре, представница Европске инвестиционе банке за Западни Балкан.

Крагујевцу је до сада преко ЕУ ПРО одобрено око милион евра за финансирање три пројекта: ревитализацију и проширење локације у старој индустријској зони, санацију моста преко Лепенице и изградњу отворених спортских терена у Великом парку који ће допринети побољшању услова за спортске клубове и ђаке основних и средњих школа.

"Мени је посебно драго то што смо имали прилику да учествујемо на програму за доделу средстава од делегације ЕУ са три пројекта смо конкурисали и са сва три била успешна", објашњава Миња Обрадовић, чланица Градског већа за инвестиције и управљање пројектима.

Циљ програма је повећање конкурентности микро и малих предузећа и побољшање пословног окружења општина које су добиле финансије за пројекте. На пример, Општину Аранђеловац Европска унија подржаће у детаљној регулацији комплекса споменика природе пећине Рисовача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара