Камена књига у Паштрићу са граматама заслужних

У Музеју камена у Паштрићу код Мионице јавности је први пут показано седам камених грамата посвећених славним личностима, Николи Тесли, Његошу, Љуби Поповиоћу, Десанки Максимовић. Предраг Петровић, који је на свом имању направио Музеј камена, планира да настави низ камених грамата заслужнима, као својеврстан дуг и сегмент музеја на отвореном.

"Мртва ћути. Чува највећу тајну" - овај стих и својеврсну песничку слику академик Матија Бећковић посветио је Десанки Максимовић. О њој и својој сабраћи по перу али и другим људима који су на њега оставили дубок траг, пева у најновијој књизи "Сто портрета".

Неки стихови и личности већ су уклесани на стенама као сегмент Музеја камена на отвореном, у мионичком селу Паштрићу.

"Како је изашла књига епиграфа Матије Бећковића поклопиле су се све срећне околности да овако нешто направимо", објашњава власник Музеја камена Предраг Петровић. "Онда је Матија долазио овде, па смо се договорили да од сто грамата откријемо данас колико смо стигли, првих седам грамата. Прве грамате су посвећене и Љуби Поповићу, Његошу, Тесли, Миловану Данојлићу, Петру Пајићу и Матији Бећковићу. Камене грамате са уклесаним стиховима у Паштрићу су посебна драгоценост, оцењују културни посленици."

Идеја је потекла од књижевника Радована Белог Марковића.

"Чуо сам али нисам знао и веровао нити сам Паштрић замишљао као неки камени град и камену престоницу, а поготову да ће се ту објављивати камене књиге", рекао је академик Матија Бећковић. "Тек изашлу књигу Сто мојих портрета видим уклесану на камену. Опет своје пријатеље које сам ту опевао видим уклесане у стене. То је нешто што нисам ни сањао да би могло бити."

У Паштрићу, камена књига, нове уклесане странице са граматама заслужних, чека наредне године. Музеј камена са овим сегментом на отвореном већ сада потврђује јединствену културну посебност на овим просторима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво