Мање вукова у Делиблатској пешчари

Делиблатска пешчара је станиште око 900 врста биљака и великог броја животиња, од којих су посебно значајни европски јелен и банатски вук, чија се популација последњих година смањује. Зато у шумском газдинству Банат чине све да заштите биљаке и животиње у овом специјалном резервату природе.

Зима у Делиблатској пешчари зна да буде веома хладна са јаком и леденом кошавом. Запослени у Шумском газдинству "Банат"сваке године обезбеде више од 900.000 тона кукуруза, сточне репе и разног концентрата за прихрану дивљачи. Брину о хранилиштима и стаништима, али приметно је да сваке године има све мање банатског вука по којем је пешчара била препознатљива.

„Задњих 10-15 година смањена је популација вука због тога што је људском небригом спречен миграциони пут са вршачких планина, односно са огранака Карпата ка Делиблатској пешчари. Наш задатак, али и жеља је да у наредном периоду заједно са Заводом за заштиту природе вратимо једну оптималну популацију бантаксог вука на територију Делиблатске пешчаре", каже Жељко Сушец, директор ШГ "Банат", Панчево.

На опстанак ситне дивљачи у ловиштима негативно утичу неодговорни криволовци и ратари који пале стрништа на својим њивама.

„Криволов може У мањој мери да буде одговоран за губитак једне популације, али употреба разних хебрицида и других отрова у пољопривбредној производњи утичу на живот зечева и свих других врста дивљачи које су после свих ових пожара још угроженије", тврди Милан Дозет, Председник Ловачког удружења, Панчево.

Делиблатска пешчара примамљива је ловцима, али због чистог и специфичног ваздуха и за љубитеље сеоског туризма, а уколико се остваре планови ЈП "Војводина шуме" о изградњи хотела и базена на излетишту "Чардак" биће ово нема сумње омиљено место за бројне госте који воле да уживају у природи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво