Два пријатеља паса у Краљеву

За пола деценије, двоје Краљевчана са улице су склонили више од две стотине паса, а многима су пронашли дом. Тренутно брину око осамедесетак њих, међу којима су и десет хендикепираних.

Веса је рођен без чашица и никада неће проходати. Принцу је аутомобил одсекао задње ноге, а Ноле има сужен душник, стално кашље и слеп је. О њима и још седам хендикепираних паса брине двадесетседмогодишњи Јовица. Након што прими болесног пса, креће са свакодневним вежбама.

"Физикалним на струњачама и у базену лети најчешће, сад зими у кади. Онда их учим да буду на колицима. Кад видим да су на колицима супер, трудим се да их оспособим максимално да стану на своје ноге, каже Јовица Жнидарић из Удружења „Спаске".

На ноге је стало девет паса од двадесет које је лечио. Неке је, уз помоћ Данијеле, успео и да удоми, углавном у иностранству. Иако се пре пола деценије тридесетак људи удружило да помажу напуштеним и болсеним псима, данас је књига спала на два слова.

"Да није Јовице, мислим не би Удуржење „Спаске" ни постојало. Зато што ја имам својих пословних обавезаи већину дана сам заузета је радим. Око хендикепираних паса треба доста муке и труда, он је стварно по цео дан ту", истиче Данијела Јовић, такође из удружења „Спаске".

Има дана када се мука чини превеликом, али то осећање, кажу, брзо прође.

"Они су нешто посебно, не могу да вам објасним. уопште зато што то... Ко нема инвалидног пса, то не можда да разуме", објашњава Јовица Жнидарић.

Разумеју их љубитељи животиња и организације из иностранства. Када им понестане хране, апел упуте на друштвеним мрежама.

"Треба нахранити оволико паса, посебно сви су увек под терапијом, требају нам увек лекови, Јовици пелене овде за псе, газе, старе ствари посебно сада када иде зима", апелују из "Спаске".

Захвални су и краљевачким ветеринарима. Дугове за лечење ових паса плаћају кад и колико имају.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи