Водостај Топлице на минимуму

На реци Топлици, водостај изузетно низак! Ако ускоро не буде већих падавина, река ће остати без рибе, посебно скобаља који се овде мрести, али и осталих биљних и животињских врста којима је станиште.

Срђан Радосављевић 30 година пеца на Топлици, коју не памти да је у ово доба године могао прегазити.

"Вода је свуда мала, рибе све мање И мање, крије се по вировима. Видите водостај, тако рећи на сваком брзаку може Топлица да се прегази", каже Срђан Радосављевић, председник риболоваца Прокупља.

На местима где обично пецају и данас срећемо риболовце, али су ту, кажу само рекреативно, ради дружења и навике.

На Топлици је ових дана измерен негативан водостај. У центру града, испод железничког моста, износи -18.

У Топлици живе аутохтоне врсте риба - скобаљ, мрена, белица, а има И клена И сома. Низак водостај неповољно утиче не само на рибљи фонд, већ И на сав живи свет у реци.

"Ово већ прелази у елементарну непогоду, на коју ми, нажалост не можемо да утичемо. Немамо некакве захвате узводно где би могло да се пусти из неког језера нешто, него остаје нам само да гледамо да ли ће да падне киша, да се надамо томе", објашњава Горан Тењевић, вођа рибочуварске службе Прокупље.

Олакшавајућа околност је та што је вода хладна, јер би у летњем периоду, под високим температурама, при овом водостају сигурно уследио помор. Риболовци страхују да би мразеви и стварање леда могли да представљају додатну опасност, али и несавесни грађани и фирме,који би испуштањем отпадних вода, могли да доведу до загађења и уништења рибљег фонда.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво