Копија иконе Богородице Тројеручице у Солуну

Икона Богородице Тројеручице, најпоштованија је и за српски народ најзначајнија светиња која се чува у манастиру Хиландар на Светој Гори. Током векова израђено је више копија ове иконе. Најновија копија заштитница Српсе Лавре стигла је у Солун у храм Светог Ђорђа Митрополије Неаполија и Ставрополија, где ће и остати.

Чудотворну Богородицу Тројеручицу, према предању, иконописао је Апостол и Јевађелист Лука, први сликар хришћанства. Зато се за израду њених копија бирају најбољи мајстори са Хиландара.

Оригинална икона Богородице Тројеручице је светиња која је поред канонских забрана изношена са Свете Горе. Пре 25 година боравила је овде у Солуну у цркви Светог Димитрија. За петнаест дана видело ју је преко милион верника.

И овог пута, дар са Хиландара дочекан је у свечарској атмосфери. На стотине верника стрпљиво је чекало у редовима на поклоњење светињи - пре, за време и после литургије коју су заједно служили свештеници Грчке и Српске Православне Цркве.

„У име Српекс православне цркве и нашег српког Патријарх,а узео је учешће Владика Будимијанско Никшићки Јоаникије, а у име свештенства, многи наши свештеници из Чачка, из Ниша, ево и ми са нашим хором били смо учесници овог великог догађаја. Данас је празник, ликални празник дана страдања њихових светитеља, а тим поводом из манастира Хиландара дошла је Богородица Тројеручица која ће све време боравити овде и биће благослов овоме граду и овоме дану", каже Бранко Цицаревић, стершина Саборне цркве у Нишу.

У светковини је учествовала црквена певачка дружина „Бранко" из Ниша, која се после литургије придружила грађанима Солуна у литији.

„Сви смо се поклонили, сви смо пожелели жељу сад идемо даље. Лепо је било видели смо све време Митрополита испред нас и баш нам је лепо било", објашњава хаџи Снежана Грива, из Црквене певачке дружине „Бранко".

Наши певачи су ово важно ходочасничко путовање у Солуну крунисали концертом у оквиру духовне академије, поводом стогодишњице од окончања и Светског рата. Хор Бранко наступио је са грчким хором „Света Касијана" у репрезентативном здању културног и позоришног центра крај Зејтинлика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи