Копија иконе Богородице Тројеручице у Солуну

Икона Богородице Тројеручице, најпоштованија је и за српски народ најзначајнија светиња која се чува у манастиру Хиландар на Светој Гори. Током векова израђено је више копија ове иконе. Најновија копија заштитница Српсе Лавре стигла је у Солун у храм Светог Ђорђа Митрополије Неаполија и Ставрополија, где ће и остати.

Чудотворну Богородицу Тројеручицу, према предању, иконописао је Апостол и Јевађелист Лука, први сликар хришћанства. Зато се за израду њених копија бирају најбољи мајстори са Хиландара.

Оригинална икона Богородице Тројеручице је светиња која је поред канонских забрана изношена са Свете Горе. Пре 25 година боравила је овде у Солуну у цркви Светог Димитрија. За петнаест дана видело ју је преко милион верника.

И овог пута, дар са Хиландара дочекан је у свечарској атмосфери. На стотине верника стрпљиво је чекало у редовима на поклоњење светињи - пре, за време и после литургије коју су заједно служили свештеници Грчке и Српске Православне Цркве.

„У име Српекс православне цркве и нашег српког Патријарх,а узео је учешће Владика Будимијанско Никшићки Јоаникије, а у име свештенства, многи наши свештеници из Чачка, из Ниша, ево и ми са нашим хором били смо учесници овог великог догађаја. Данас је празник, ликални празник дана страдања њихових светитеља, а тим поводом из манастира Хиландара дошла је Богородица Тројеручица која ће све време боравити овде и биће благослов овоме граду и овоме дану", каже Бранко Цицаревић, стершина Саборне цркве у Нишу.

У светковини је учествовала црквена певачка дружина „Бранко" из Ниша, која се после литургије придружила грађанима Солуна у литији.

„Сви смо се поклонили, сви смо пожелели жељу сад идемо даље. Лепо је било видели смо све време Митрополита испред нас и баш нам је лепо било", објашњава хаџи Снежана Грива, из Црквене певачке дружине „Бранко".

Наши певачи су ово важно ходочасничко путовање у Солуну крунисали концертом у оквиру духовне академије, поводом стогодишњице од окончања и Светског рата. Хор Бранко наступио је са грчким хором „Света Касијана" у репрезентативном здању културног и позоришног центра крај Зејтинлика.
број коментара 0 Пошаљи коментар