Кров над главом за избегла и расељена лица у Војводини

У извршном већу Аутономне покрајине Војводине данас је избеглима и расељенима додељено двадесет кућа са економским двориштем у сеоским срединама и тринаест пакета за економско оживљавање ове популације која живи у Војводини. Само ове године у решавање овог проблема уложено је око тридесет пет милиона динара.

После 23 године породица Дарка Пилиповића који је избегао из Дрвара коначно је решила стамбено питање, кућу са економским двориштем добили су у Новим Карловцима у општини Инђија.

"У 33 квадрата, живели смо ја, супруга и четверо деце. Сада сам добио стотину квадрата, велика је разлика  стотину квадрата и тридесет три квадрата. То је за мене велика промена и сретан сам човек што сам то добио", каже Дарко Пилиповић из Нових Карловаца.

Покрајинска влада и фонд за пружање помоћи, програмом откупа сеоских домаћинстава решила је велики број породица који живе у најтежим социјално економским условима.

"Конкретно у предходне две и по године око педесет милиона динара је реализовано у ове намене, пре свега за набавку кућа за избегличке и расељене породице у сеоским подручима. Конкретно четрдесет седам кућа, четрдесет седам породица добило је кров над главом, 229 појединаца је добило бесповратна средства за набавку опреме и алата за своје економско оснаживање", каже Ђорђе Милићевић, потпредседник покрајинске Владе.

"Овај програм који смо данас реализовали, додела сеоских кућа такав је по први пут. Помоћ коју додељујемо је безповратна и износи милион динара, и то је новина у односу на предходне године. Захваљујући подршци  покрајинске владе можемо да уведемо низ нових пројеката. Међу њима су програми посебно за жене, помоћ ученицима и студентима и све што представља делатност фонда", каже Душко Ћутило, директор Покрајинског фонда за пружање помоћи избеглим и расељеним лицима.

Данас у Војводини живи око петнаест хиљада људи са избегличким статусом и око тринаест хиљада са статусом расељених. Већина њих још чека на решење стамбеног проблема.
број коментара 0 Пошаљи коментар