Поправљени мурали у крушевачкој Гимназији

У оквиру пројекта "Читањем против насиља" Канцеларија за младе града Крушевца, финансирала је израду мурала у дворишту гимназије. Крајем августа, ученице ове школе, према пројекту удружења "Плаво и златно", којe је добило тај посао, осликале су зидове. Међутим, то се није свидело управи Гимназије која је решила да поправи мурале.

Ово су мурали, које су насликале ученице Крушевачке гимназије, снимљени почетком септембра, непосредно по завршетку. Пре неколико дана они изгледају сасвим другачије.

"Ми поправљамо мурале које су деца радила у оквиру пројекта "Читањем против насиља" из разлога што је мишљења свих у школи, пре свега педагошко-психолошке службе,актива, стручног актива наставника уметности па и запослених у школи и ченика да је мало таман и тежак мурал", каже Биљана Дачић, директорка Крушевачке гимназије.

"Никада нам нико није рекао да су ти мурали тамни или депресивни а оно што директорка говори да је две трећине мурала црног, није истина.Постоји само један мурал који је заиста црн. Следећи мурал до је бео. То је контраст. Све то има неку своју причу", истиче Душка Милосављевић, Удружење грађана "Плаво и златно".

"Нико није уништио то што су деца сликала, него једноставно хоћемо ту позадину да променимо како би се створила другачија атмосфера, када неко први пут дође и погледа", каже Небојша Милчев, наставник ликовног у гимназији.

О поправљању мурала у дворишту Крушевачке гимназије много се говори ових дана и на друштвеним мрежама а своје мишљење свакодневно исказују и ученици ове школе.

"Мени се свиђа и то претходно, искрено. Било је супер изгледало а може и боље. Од једне сиве и помалу тмурне установе, направили смо рај за читање", кажу ученице.

Град Крушевац финансирао је овај пројекат са 50.000 динара са циљем да се оплемени двориште школе.

"Хоћу да пошаљем поруку да седну и да се договоре и да поново насликају одредјене мурале. Не мора да буду идентични али да буде нешто што ће одговарати и гимназији и удружењу "Плаво и златно" истиче Предраг Миленковић, помоћник градоначелнице за омладину и спорт.

Да ли ће се договорити наредних дана остаје да се види. За то време ученици Крушевачке гимназије поново осликавају део зида у дворишту своје школе.

број коментара 0 Пошаљи коментар