Топлица: Због суше пољопривредници забринути за усеве

Због тромесечне суше, топлички пољопривредници страхују да би ове јесени њиве могле да остану незасејане. Изостанак одговарајуће агротехнике и неуобичајено високе температуре не погодују ни воћу које листа, цвета и рађа по други пут.

Иако се календарски ближи зима, на пољима у житници Топлице, Општини Житорађа, ових дана нема уобичајене живости. Док убирају последње повртарске плодове, погледи овдашњих пољопривредника углавном су уперени ка небу. Кажу да од њих више ништа не зависи.

"Велика суша, не може да се узоре и да је узорано не би могло да се засеје, суво, то не би ни никло. Чекамо киша да падне", каже Драган Михајловић из Самариновца.

И у суседном селу Вољчинцу, главна тема је јесења сетва, која је због неповољних временских прилика, под великим знаком питања.

"То је толико запекло, тврдо, да нема силе да може да се узоре. Треба да пада најмање једно десетак дана и то добра киша да пада , да би могло да се уђе у њиве", кажу мештани.

Да су пољопривредници због шуше и недостатка тешке механизације у великом проблему, слажу се и пољопривредни стручњаци који ипак не губе наду да би до почетка зиме, већи део од планираних четрнаест хиљада хектара могао бити засејан.

"Биће закаснела сетва, али пољопривредници поучени искуством повећаће мало норму сетве за 10-15 % иако година мало послужи наредна, мислим да ће се све то надокнадити", сматра Радован Бјелица, саветодавац у ПСС у Прокупљу.

Ако потрају неуобичајене временске прилике, многи воћари би по други пут ове године, могли да уберу плодове вишања, али и другог воћа. Иако је за многе ова ретка појава најава оштре зиме, за стручњаке нема дилеме да је то последица редуковане агротехнике и изразито високих температура за ово доба године.

"Да не би долазило до оваквих појава произвођачи морају да очувају лишће до првих јесењих мразева, да би воћка избегла те физиолошке поремећаје и самим тим да би спремила добар род за наредну годину", каже Саша Милосављевић из Високе Пољопривредне школе у Прокупљу.

Стресни услови производње који све неповољније утичу и на воћарске културе, могу се, према речима стручњака, ублажити редовном применом агротехничких мера, пре свега ђубрењем и јесењом и зимском заштитом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво