Контејнери за текстил у Шапцу

После више од две године од када су због уништавања склоњени, контејнери за одлагање текстила поново су постављени на десет рециклажних острва у Шапцу. Већина прикупљеног материјала се рециклира у нашој земљи, а циљ је да што мање текстила заврши на депонији. Шабац је поред Београда и Сремске Митровице једини град у Србији који има ове контејнере.

Стару гардеробу и обућу, Шапчани су до сада углавном одлагали заједно са комуналним отпадом. За три седимице, од када су у граду поново постављени контејнери за текстил, прикупљено је више од тоне одевних предмета.

"Приметио сам да су поново постављени, и мислим да је то добра ствар, можемо да одлажемо стару гардеробу, да не одлажемо у контејнере, неко то после може искористи'', кажу мештани.

Конструкција нових контејнера је другачија од претходних, који су због уништавања и крађе уклоњени са рециклажних острва.

,, Тада смо имали проблем са вандалима који су разваљивали контејнере, да би дошли до материјала који је био у њима. То није отварање, то је било буквално разваљивање тих контејнера. Овде могу да се убаце и делови тепиха, делови обуће, све оно што вам је вишак, што ви не можете у кући да искористите, али може да се искористи даље у индустрији'', објашњава Снежана Ђокић, директорка ЈКП ''Стари град'' Шабац.

Текстил је сировина која се поново може искористити, али само ако одваја од комуналног отпада.

"Ми се трудимо да се рециклира сав текстил који се прикупи у Србији, један део који не можемо да рециклирамо, ми извозимо у Индију. Индија је највећи рециклер текстила на свету'', каже Предраг Ратић, рециклер из Сремске Митрове.

Поред селекције пет амбалаже, метала, папира и текстила, у плану је да до краја ове године у Шапцу буду постављени и контејерни за одлагање стакла.


број коментара 0 Пошаљи коментар