"Књига солидарности" РТС-а за помоћ Првој крагујевачкој гимназији

Најстарија програмска акција Радио Београда "Књига солидарности" у холу Радио Београда и у Дописништву РТС-а у Крагујевцу организовала је акцију прикупљања књига за опремање библиотеке Прве крагујевачке гимназије, која је настрадала у пожару почетком ове године.

Циљ акције је помоћ у опремању библиотеке Прве крагујевачке гимназије, која је настрадала у пожару почетком ове године.
Од настанка 1972. године, акција "Књига солидарности" обавља хуману и просветну мисију по градовима и селима читаве Србије, а посебно тамо где је то најпотребније. У овом случају, Првој крагујевачкој гимназији у којој су у подметнутом пожару четвртог јануара, изгореле књиге од непроцењиве вредности.

"Одазвали су се људи, још увек се одазивају, свакако да на факултету има пуно професора и асистената који су бивши ђаци Прве крагујевачке гимназије", каже Срећко Трифуновић, декан Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

"Двеста десет књига, то је почетак ове акције, ми смо припремили преко хиљаду књига за Гимназију", сматра Жељко Зиројевић, потпредседник СУБНОР-а.

Слушаоци и гледаоци РТС-а донирају једну или више књига из своје библиотеке, а заузврат добијају једно издање "РТС Издаваштва" на поклон и уписани су као донатор. Дародавце више од 30 књига очекују захвалнице. На овај начин, грађани Београда и Крагујевца дају допринос у опремању гимназијске библиотеке.

"Када видите како људи реагују на овакве акције, како су се одазвали, колико је ту вредних књига донирано школи – то јесте велика част", каже Славица Марковић, директорка Прве крагујевачке гимназије.

"Захваљујемо свим грађанима, појединцима, удружењима који нису заборавили своју школу, своју гимназију, где су почињали прве кораке и све оне који поштују књигу јер знају да је то велико богатство", каже Ана Марија Симоновић, уредник Баштине РТС-а.

До сада је у овој акцији сакупљено око три милиона књига. Само током протекле школске године, опремљено је седам библиотека у школама Србије, уручено је више од 15.000 књига.

У Крагујевцу је данас прикупљено две хиљаде књига које ће бити уручене Првој крагујевачкој гимназији у децембру.

број коментара 0 Пошаљи коментар