Долина Рибарске реке: Пет села без воде за пиће

Око пет хиљада мештана, пет села у долини Рибарске реке је без воде за пиће због микробиолошке неисправности. Проблем је локалног водовода - али се, од Нове године, не зна у чијој је надлежности.

У Шиљеговцу и још четири села на улицима су поново цистерне са водом за пиће.

"Два дана има један нема и све тако. То су цеви азбесне, прављене још кад сам ја била ђак, а ја сам жена 72 године. Сваке недеље по 105 динара треба да дам за флашу воде, за балон", кажу мештани.

Старе цеви, нерационална потрошња, честе рестрикције током лета проблеми су са којима се чланови 900 домаћинстава носе скоро двадесет година. Последњих месеци честа оштећења цевовода погорашала су ситуацију.

"Пре два, три месеца је настао проблем приликом бушења за гас дошло је до хаварије - изласка воде. Да ли је оштећена канализација или вода, то још увек проверавамо имамо проблема и у планини је екипа која ради путеве за "Србија шуме" истално нам ломе, имамо кварове", објашњава Синиша Милојевић, председник МЗ Велики Шиљеговац.

Да пију микробиолошки неисправну воду, али не и колико дуго, мештани су сазнали јуче после решења санитарне инспекције које је достављено школи и месној заједници.

"Редовно контролишемо воду и последње анализе кажу да вода није за пиће и ми смо обавестили у писаној форми наше ученике да не користе воду за пиће", каже Драган Игњатовић, директор ОШ „Велизар Станковић Корчагин".

"Вода се контролише у школи иначе овако немамо, јер од 1. јануара ми немамо рачун тако да су нам практично везане руке. Што се тиче Водовода, сналазимо се тако што идемо и одржавамо то како знамо и умемо", објашњава Милојевић, председник МЗ Велики Шиљеговац.

Још 2008. године, 400 мештана потписало је петицију којом се захтева решавање проблема водоснабдевања, али није решен.

На терену су тренутно екипе крушевачког водовода које су притекле у помоћ како би се отклонио квар и спречило даље мешање канализационе и воде за пиће. Обезбеђен је довољан број цистерни, а Завод за јавно здравље апеловао је на Дом здравља да појача надзор цревних инфекција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи