Сећање на српске учеснике Великог рата из Косјерића

Из косјерићке Општине, која је тада имала 13 и по хиљада становника, у Велики рат отишло је 3350, а погинуло 2100 ратника. Њихове породице подизале су им крајпуташе, камене споменике које чувају и обнављају и потомци.

Остали су заувек тамо далеко, на Дрини, врлетима Албаније, Кајмакчалану, на бојиштима, у логорима, болницама поживевши често тек 20ак лета. Камене цветове,крајпуташе, подизале су им у завичају мајке,супруге,фамилија уписујући у њих и понос и тугу -да подсећају потомке и путнике намернике.

"Они су на раскрсницама, у портама цркава,поред неких њива постављали те гробове на којима је само писало како се зове,где је погинуо и колико година је поживео,тако да на то мало простора у неколико реченица стане један живот" каже Биљана Ђуровић.

По косјерићком крају расуто их је више од сто. Неки одавно заборављени остали у трави,крај медја. О једном,каменом белегу војнику Вукашину, који им није род генерацијама брину Перишићи,као дедином аманету који су добили купујући земљу.

"Његова мајка је подигла споменик,да се сећа вечно свог сина на том имању.Приликом реконструкције овог пута Ваљево Косјерић,они су хтели да га склоне али отац мој покојни није дао. Ми га одржавамо", сећа се Миљко Перишић..

О крајпуташима посебно брину и потомци ратника окупљени у удружењу . 44 камена белега смештена су у црквеним портама. По епитафима,бојама и орнаментима посебно се издвајају камени белези око цркве брвнаре у Сечој Реци и у црквеној порти.Још 64 које су пронашли налазе се крај путева.

"Ми смо то ставили у програм да их све обновимо и да ови који нису скупљени овде остану тамо где јесу, значи да буду и даље крајпуташи али само у првобитном изгледу", каже Драган Вујић, председник Удружења потомака ратника 1804-1920 „Љубомир Марић"Косјерић.

Већ на пролеће и они заборављени камени белези поново ће добити слова и изглед у бојама како су их некада осмислили градитељи,симболизујући душевни мир и вечност и за ратнике који се никада нису вратили у завичај.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво