Немар узрок пожара на Загајичким брдима

Захваљујући немару и неодговорности оних који пале стрњике по њивама, Загајичка брда, која представљају бисер Специјалног резервата природе Делиблатска пешчара, претворена су у згариште.

Ватра са околних њива, која је у етапама горела протеклих дана, прогутала је готово целу површину тог јединственог подручја, које се простире на више од 250 хектара. Изгорело је сво ниско растиње, што је довело у питање опстанак ретких врста животиња.
Уместо једне од ретких природних тераса у Европи и заштићеног добра, Загајичких брда, затекли смо тужан призор. Изгорело је више од 200 хектара ниског растиња, страдале су младице храста лужњака специфичног само за овај локлаитет. Угрожено је и станиште строго заштићеног слепог кучета, које сада нема чиме да се храни, па постоји бојазан да ће заувек нестати са овог подручја. Страдала је велика популација птица, инсеката заштићених врста биљака. Узрок пожара добро познат.

"Пољопривредници и мештани не реагују уопште на апел, они и даље пале, тешко се излази са пожарима на крај, јако је невреме, ветар дува , кошавски је предео, тешко се гаси пожар.Терен је неприступачан где ватрогаци не могу да изађу да га угасе, путеви суи ма и где не може да се прође", каже Мирољуб Радулов пољочувар из Кајтасова.

За неколико сати изгорело је станиште за више стотина заштићених и строго заштићених животињских и биљних врста. Пре два дана горео је Мали песак, још једно заштићено подручје у овој општини. У последњих месец дана у Белоцркванској општини дневно гори и до 20 пожара на различитим локацијама.

"Ватрогасци су 24 часа били на терену. Изгорели су млади воћњаци вишања, јабука и другог воћа, изгореле су неке кошнице са пчелама, страдало је много других култура. Палили су поред путева, било је саобраћајнизх незгода. Ми смо 24 сата били на терену. Покушали смо да похватамо изгреднике, међутим, то је немогуће. Они упале и побегну", објашњава Саша Борисов, координатор Пољочуварсле службе Бела Црква.

Око 200 хектара заштићеног добар Загајичка брда изгорело је искључиво људским немаром. Апели нису уродили плодом. У Белој цркви кажу да је једино висока новчана казна решење за овај проблем.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 07. нов 2018, 00:14) - anonymous [нерегистровани]

slika i prilika velikog dela Srba!

Tako nesto moze uraditi samo netko, ko ne vidi i ne misli dalje od vlastitog nosa.
Bestidno i bedno. Debela novcana kazna (i u buduce) moze takove samo otrezniti.