Лакше до легализације бесправно саграђених објеката

У Србији је око два милиона нелегалних објеката. Новине у закону о озакоњењу које су данас ступиле на снагу, допринеће да се највећи број објеката врати у легалне токове, али ће и омогућити брже и лакше рушење нелегално изграђених.

У Горњем Милановцу успешно је примењен Закон о озакоњењу, па је протеклих година лагализовано више од хиљаду објеката.

Велика заинтересованост грађана условила је да је од 2015. године озакоњено знатно више објеката него што је раније, у периоду важења других закона о легализацији био случај. У општинској управи Горњег Милановца кажу донели су 1.400 решења за три године, а на име такси од озакоњења у локалну касу слило се 14 и по милиона динара.

Измене и допуне закона о озакоњењу грађевинској инспекцији дају могућност рушења објеката који нису у легалним токовима. Према томе, решење о рушењу донеће локалне самоуправе, што по новим одредбама значи да се неће чекати окончање управног спора, односно правоснажност решења о рушењу при одбијању захтева за озакоњење.

Осим бржег и лакшег поступка доношења решења о рушењу објеката Закон предвиђа и забрану промета непокретности које нису у легалним токовима. Сада, према попису
општинске управе у Горњем Милановцу за враћање у легалне токове има пет хиљада објеката, међу којима су стамбени, пословни и помоћни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво