Параћин: Сакупљањем отпада до новца за медицинску опрему

Иван Божиновић, лекар Хитне помоћи из Параћина већ неколико година прикупља пластику и од тих пара купује медицинску опрему за Дом здравља. Акцији се прикључио велики број грађана Параћина и околних села, па је после прве скромније донације сада купљена опрема вредна седам хиљада евра.

Када скине бели мантил и дође с посла, доктор Иван Божиновић пакује пластику у велике вреће и организује превоз на рециклажу. Пластику је најпре почео да одваја у породици, а онда су се акцији прикључили пријатељи и комшије. Пунктова за прикупљање пластичног отпада има и по многим параћинским селима а акцију је подржала и Национална служба запошљавања и локална самоуправа.
"То значи да је народ схватио поенту приче, схватио је да тај отпад који су бацали раније и спаљивали, ишао у реке, потоке, загађивао нашу животну средину. Више то не раде, него се користи за набавку медицинске опреме за службу Хитне медицинске помоћи у Параћину", каже др Иван Божиновић из Удружења "Српско друштво за ванредне ситуације".

После прве акције, када је продајом пластике купљена опрема вредна 150 хиљада динара, грађани су увидели да, сем здравије животне средине, прикупљени отпад може донети и новац.

"Ја мислим да се корисно осећа цео комшилук зато што доктор свима који му се обрате, помогне колко може" сматра Зоран Павловић из Параћина.

Три ЕКГ апарата,14 апарата за мерење притиска, мобилни инхалатори, сетови за опекотине, инхалацију, шанцове крагне, део су купљене опреме од новца који се слио на рачун прикупљањем пластике.

"Изабрали смо најсавременију опрему која ће да нам помогне да укажемо помоћ свим нашим пацијентима на самом терену или у служби хитне медицинске помоћи.То значи да су грађани сами себи набавили нешто што им је потребно у случају да буду повређени, болесни, или било шта од тога", каже Божиновић.

Део опреме биће купљен и за ћупријску Хитну помоћ јер су се акцији прикупљања пластике прикључили и грађани Ћуприје и осуђеници у Казнено поправном заводу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 07. нов 2018, 00:17) - anonymous [нерегистровани]

Svaka vam cast doktore!

Pametnom ne treba mnogo reci, a .... pa imamo sliku drzave u celosti.