Башић: Угљанинова квалификација тешка и непотребна

До 8. новембра биће познати званични резултати јучерашњих избора за Нациналне савете нациналних мањина. Према подацима Републичке изборне комисије избори за чланове Националних савета протекли су регуларно. Међутим, иако се током предизборне кампање говорило о деполитизацији избора, у неким срединама, током проглашења ствари су кренуле у нежељеноим правцу. То је случај у Новом Пазару, где је и током кампање било политичких тензија.

"Ово је једна тешка квалификација и непотребна je у тренутну када су саопштени прелиминарни резултати избора, али она рефектира на нешто што у самој културној аутономији, како би требало да раде нациоанлни савети, никако не би требало да буде", сматра Башић.

"Господин Угљанин говори и политичком статусу о територијалном статусу Санџака и ако представник политичке странке то је легитимно, али културна аутономија и Национлни савет подразумева да се то тело стара само о образовању, култури, информисању, службеној употреби језика националних мањина", каже за РТС Горан Башић из Института за друштвене науке у Београду. 


Очигледно је да поромене Закона о Националним саветима националних мањина нису ишле у добром смеру и њима је онемогућено било ком функционеру који је из редова политичке странке националне мањине, да буде члан Националног савета, али није онемогућено политичким странкама мањина да воде капање. Због тога освакве ситуације јесу могуће - сматра Башић. 

Говорећи о излазмности Башић је казао да је очигледно да је уложен велики напор у организацији ових избора и да је то мотивисало грађане да изађу,  али да је питање који су бити стварни мотиви тих странака.

"Губитници у овом систему избора су малоброје националне манине, јер су неке од њих биле спречене да кандидују своје представнике. Такве партије су увек губитници у оваквом систему", подсетио је Башић и рекао да би мањинску самоуправу требало вратити припадницима националних мањина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво