Подршка брачним паровима за покретање посла

Мере популационе политике које ове године спроводе општине Варварин, Ћићевац и Александровац, држава ће преко Министарства за демографију и популациону политику суфинансирати са 30.300.000 динара. Највећи део бесповратних средстава намењен је младим брачним паровима и самохраним родитељима који желе да покрену сопствени посао.

Након вишегодишњег искуства у продаји које су стицали радећи за друге, Наташа и Славиша Радункић из Горњег Катуна желели би да оснују сопствену фирму. Трговину на велико и мало прехрамбеним производима и пићем.

"Ми се надамо да од тог почетног капитала направимо нешто пуно више. То ће бити добро за читаву заједницу, за моју породицу на првом месту, али и за све људе. Јер сав тај новац који ми будемо зарадили од тог посла ће сотати овде, у овој земљи. Неће отићи у иностранство као што је то углавном случај са великим трговинским лаанцима", каже Славиша Радункић из Горњег Катуна.

На јавни позив већ је пристигло око педесет пријава. Уз предузетничку обуку коју су прошли, кандидати су у обавезни да сачине и бизнис план.

"Имамо укупно двадесет грантова од по 350.000 динара које ћемо поделити нашим грађанима. Бацили смо акценат на производне делатности, наравно и на пољопривреду, и бацили смо акценат на то да се средства употребе за основна средства - за производњу наспрам сировина", објашњава Братислав Ташић, председник Комисије за доделу средстава.

Од 17.000 становника у Општини Варварин стално је запослено само 1.500. Са новим радним местима надају се поправиће се и суморна дмографска слика. Број умрлих ове године шестоструко је већи од броја новородјених.

"Код нас је просек старости преко 45 година, тако да имамо доста старачких домаћинстава. Желимо да покушамо да задржимо младе људе који када заврше факултете одлазе. Да ли одлазе у веће средине или одлазе у иностанство, ми на овај начин желимо, и драго ми је. Што смо обезбедили та средства како би покушали да те људе задржимо да остану у нашој средини", каже Војкан Павић, председник Општине Варварин.

Кроз подршку мерама популационе политике осам милиона динара биће издвојено за уредјење дневног боравка за децу из основне школе, опремање гинеколошке амбуланте и набавку аутомобила за патронажну службу варваринског Дома здравља.

број коментара 0 Пошаљи коментар