Крагујевац: Одељења са мање ђака од прописаног

У школи "Трећи крагујевачки батаљон" у Крагујевцу одељења нису формирана према броју ученика, у складу са законом. План је био да четири одељења буду прегруписана у три, али би то направило велики проблем јер је реч о осмацима.

Да би се формирала четири одељења потребан је 91 ученик, осмака у овој школи има 88 који се припремају за пријемни испит, а тешко прихватају нову средину. Родитељи су подржали децу, обратили се Министарству просвете, медијима, а били су спремни и на протесте.

"Стрес који су деца доживела због нечега што се тиче администрације и неких трошкова је нечувено", каже Зоран Вујовић, родитељ.

"Родитељи ученика свих разреда инсистирају на томе и искључиво на томе да интереси наше деце буду заштићени", каже Слађана Палчић родитељ.

У оваквим случајевима школа треба да се обрати надлежној школској управи Министарства.

"Школска управа мође да да мишљење и да одобри формирање одељења и са мањим бројем ученика ако јер захтев упућен до 15. септембра", објашњава Горан Јоксимовић, руководилац Школске управе у Крагујевцу.

Како кажу из Школске управе, захтев директора школе је стигао 23. октобра.

"Петнаестог августа школа је имала услов због миграционих кретања, одласка ученика, са чиме је школа упозната 15. августа, тачније између 25. и 31. дошло је до проблема смањења броја ученика", каже Слободан Живановић, директор ОШ „Трећи крагујевачки батаљон".

Како потврђују из Министарства просвете, министар је уважио педагошке разлоге, па сва четири одељења осмог разреда ове школе остају одговорност Школске управе у Крагујевцу.

број коментара 0 Пошаљи коментар