Суша успорила сетву у шабачком крају

На парцелама где је посејана у року, пшеница је већ никла, а на другим се тек сеје. Суша је успорила сетву, и повећала трошкове, кажу пољопривредницима који имају мале тракторе и тањираче.

"Само велике тањираче, велики трактори, то једино може да среди леју, друго ништа. Мали трактори чекају кишу, да би могли да раде у пољу. Велика је суша, несташица пара, немају људи, из амбара узимају, ко има паре, он купи, ко нема- ћути, па како му буде", каже Недељко Павловић из Јевремовца.

Сува и сабијена земља тешко се обрађује. Због сетве ван оптималног рока, ратари су знатно повећали количину семена.

"Тиста килограма по хектару сејемо пшенице. Касни сетва, много зрна неће стићи, не може да оствари контакт са земљом, лоши су услови, лоше је урађено земљиште. Никад није било теже, не памтимо сушнију јесен као што је ова, а да је тежа припрема", каже Стефан Драгојевић из Шапца.

Иако је земља сува, стручњацима пољопрвиредницима саветују да не чекају падавине, и сетву обаве што пре. Препоручују и ваљање усева.

"Ваљање је добра агротехничка мера, поготово сада у периоду суше, значи након сетве, иде благо дрљање, затварање семена, и потом иде процес ваљања, тиме се спречава испаравање влаге које има јако мало у земљишту, јер протекле недеље је пало око три литре по метру квадратном падавина", објашњава Славица Максимовић из Пољопривредне стручне службе Шабац.

Шабачки пољопривредници пшеницу углавном сеју због плодореда. И поред тешке обраде замљишта и скупље сетве, површине под озимим усевима, неће бити смањене.

број коментара 0 Пошаљи коментар