Лукићево: Протест због одлагања отпада

Мештани села Лукићева код Зрењанина траже од надлежних органа да провере рад предузећа "Винекс". Тврде да непрописно одлаже отпадне продукте из својих погона и због чега су забринути за своје здравље.

Због непријатних мириса и у страху да им се загађују земљиште и вода у бунарима, мештани Лукићева организовали су протест и шетњу до погона "Винекс". Реч је о предузећу основаном пре шест година које у свом саставу има фарму крава и дестилерију етил алкохола, а за које организатори протеста тврде да им угрожава животну средину.

"И затворити врата и прозоре све, опет не можеш да живиш од смрада унутра. То је стварно грозно. Ја сам добила астму како су они стигли ту", каже Роса Војводић из Лукићева.

"Није никаква страначка борба, то је борба незадовољних грађана који желе да покажу Србији да су одговорни људи који ће се борити да заштите средину", каже Срђан Благојевић из Лукићева.

"То су органски разгардни продукти који су штетни, улазе значи у водотокове, улазе у земљу. Имамо ту пумпу, односно бунар и људи су нормално забринути због евентуалног загађења средине за дужи период", објашњава лекар Томислав Стевановић.

Дневно, дестилерија "Винекса" производи близу седам хиљада литара етил-алкохола, а отпадна вода одлаже се у лагуне за које мештани Лукићева страхују да нису безбедне и извор су непријатних мириса и потенцијалног уништавања земљишта. Власник погона тврди да еколошке опасности нема, а завршетком изградње биоенергане у којој би се прерађивао сав отпад биће уклоњени и непријатни мириси.

"Све потребне дозволе постоје, стандарди постоје, студија о загађености животне средине у којој се каже шта се ради са том отпадном водом ми то у потпуности поштујемо и све имамо. Задња контрола је била пре 15 дана, добили смо записник и констатовано је да се све ради према студији", објашњава Горан Илић, власник "Винекса".

Седам стотина мештана Лукићева пре три месеца потписало је петицију којом траже од инспекцијских органа да реагују и провере њихове наводе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво