Србија у врху светске урологије

Коришћење савремених метода и употреба најновијих апарата у лечењу уролошких обољења, сврставају нашу земљу у сам врх светске урологије. То је потврђено и на Међународном симпозијуму уролога, који је, у организацији Српског лекарског друштва, одржан у Пролом бањи.

Наши уролози учествују на многим међународним конгресима, а заједничка је оцена учесника да смо у области урологије у самом врху.

"Активност у области писања научних радова, спровођења клиничких студија, спровођења оперативних захвата, изградња новог простора за здравство, савремених апарата и уређаја, показује да смо ми у самом врху", каже директор Уролошке клинике Ниш проф. др Драгослав Башић.

Симпозијум уролога се 30.  годину заредом одржава у Пролом бањи, коју ради лечења најчешће посећују болесници са калкулозом. Наши и руски лекари вршили су испитивања воде и доказали њену лековитост. Сада истражују Македонци.

"Оперисала сам један бубрег пре 14 година, имала сам и камен у њему, па су ми га и вадили. У другом сам бубрегу такође имала камен, успела сам да га избацим овде", истиче Милева Гњидић из Сомбора.

Председник уролога Македоније проф. др Оливер Станков наводи да сада раде пројекат у вези са "пролом водом" у Македонији, на неколико стотина пацијената.

"Пројекат је у завршној фази и крајем месеца очекујемо крајње резултате", рекао је Станков.

Међународни конгрес уролога на коме ће узети учешће и наши лекари, одржаће се наредног месеца у Скопљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво