Дан ослобођења Шапца у Великом рату

Због страдања и рушења у Великом рату Шабац је добио назив Српски Верден. Једини је град који је због разарања и жртава одликован са три ордена, Француски и Чехословачки ратни крст и Карађорђева звезда. На данашњи дан пре 100 година Шабац је ослобођен у Великом рату.

Стогодишњица обележена уз свечану седницу градске скупштине уз присуство одборника али и црквених и градских званичника из свих области. Уз беседе историчара, књижевника и професора подсећено је на историјске чињенице. У порти цркве поред споменика српском војнику и настрадалим венце су положили представници војске, града и бројних удружења, а одржан јер и пригодан програм, уз изложбу фотографија Драгана Петровића "Из пламена живота" која документује шабачко страдање.

Била је ово прилика и да се промовише Текеришки пешкир који је добио ознаку географског порекла као део нематеријалне културне баштине који је симбол морала српског војника. Изложбом "Звонари слободе Михаило Пупин и Николај Велимировић", вечерас у музеју завршиће се и целодневни програм обележавања века од ослобођења у Великом рату о коме су председник градске скупштине и професорка са универзитета у Солуну која је учествовала у поставци 150 година дугој историји српско грчких односа овако говорили.

"Ми смо исти по темпераменту, поносу, храбрости које смо имали вековима", каже Ставрула Маврогени, професорка Универзитета Македонија у Солуну.

"Шапчани су јако поносни на своју богату историју, знамо Шабац је највише пропатио у Великом рату тако да смо поносни на слободарске вредности и у Шапцу ми знамо колика је цена слободе", истиче Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

 На почетку Великог рата Шабац је имао 14.000, а крај рата дочекао са преполовљеним становништвом. Није било куће која није оштећења, разорене, попаљене и опљачкане све од болнице, до цркве школа и свих институција. Арчибал Рајс је записао Шабац је био богата, трговачка варош, весела и чиста, а сада је хрпа рушевина. Споменици и градско ордење симбол стралаштва и историјско подсећање за будуће генерације.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво