У Пироту почела обнова фасада

У оквиру програма побољшања енергетске ефикасности, заједничким средствима локалне самоуправе и стамбене заједнице, у Пироту је почела обнова фасаде на првој згради која је испунила законске услове. Град ће радове финансирати са 80% од укупне вредности реконструкције, а до сада се на овај конкурс пријавило 14 стамбених заједница.

Шездесетак година стара зграда и урађена пројектна документација, била је предност станара у центру Пирота да први добију средства за суфинансирање реконструкције фасаде. До сада су се, кажу сами сналазили и својим парама, пре неколико година санирали унутрашњу страну, зато им ова помоћ много значи.

"11 станова има и наш део је 20% од милион 470 хиљада, дакле, око 27 хиљада по стану ће бити наш део", објашњава Зоран Мијалковић, станар и управник зграде.

И станари зграде у насељу „Чешаљ" у којој од 1975. године није било већих улагања па је фасада почела да се обрушава, спремни су за почетак радова.

"Баш, пре свега,из практичних разлога - да се уштеди на енергији, грејању - то је у ствари главни разлог, ја се надам да ће тако бити", кажу Пироћанци.

"То је била жеља свих станара. Укупно имамо 66 станова и једногласном одлуком смо се сагласили сви да хоћемо да радимо ту изолацију, енергетску ефикасност...како год", додаје Братислав Јовановић, станар и управник зграде.

У одељењу за урбанизам кажу да су задовољни досадашњим одзивом стамбених заједница за суфинансирање радова на обнови фасада.

"Био је јавни конкурс - узело је више стамбених јединица учешће и пријавили су се за израду пројектне документације. Град Пирот је издвојио у буџету нешто више од 13 милиона динара", истиче Зоран Крстић, начелник за урбанизам у ГУ Пирот.

Превасходни циљ ове акције је повећање енергетске ефикасности - што омогућава уштеду око 30% енергије. Тиме ће станари имати топлије просторије, мање рачуне и боље услове становања, а град - лепши и уређенији изглед.

 

 

 

 

 

 

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 04. нов 2018, 11:26) - Драган [нерегистровани]

Тако треба!

Свака част, тако треба, тако треба да се помаже људима....Прави потез!