Успеси панчевачког младог шахисте

Десетогодишњи Панчевац Марко Милановић остварио је ове године јединствен успех у шаху, поставши првак Србије у свим категоријама такмичења. Сад се спрема за светско првенство у Шпанији, где је члан наше кадетске репрезентације.

Са само 10 година Марко Милановић из Панчева већ је постигао огроман успех у шаху. До сада је освојио преко 300 медаља и пехара, био је најмлађи освајач 1. категорије, равноправно се такмичи и са сениорима, члан је кадетске репрезентације Србије.

"Био сам 6. у Европи и 10. на свету, то су ми највећи успеси. А ове године на првенству Србије сам освојио свих 5 златних медаља у 5 дисциплина", каже шахиста Марко Милановић.

Нико до сада није у истој сезони био најбољи у редовном шаху, убрзаном, брзопотезном, школском и у решавању шаховских проблема. Као тренер и пратилац уз њега је увек отац Небојша.

"Све што није суви шах, то ја радим. Око организације, просто подршке њему, анализе партија, како је играо, да ли је могао нешто боље", објашњава Небојша Милановић.

Марко се тренутно спрема за светско првенство у Шпанији.

"Биће 11 кола, плус пауза, плус пут. Биће много учесника, око 200 деце у мојој групи и биће јако напорно", каже Марко Милановић.

Млади Панчевац шах учи уз компјутер. Тренера нема јер су они прави и квалитетни јако скупи и не живе у близини. Вредно ради да постигне свој циљ: освајање титуле мајстора ФИДЕ до краја средње школе, а можда и пре.

број коментара 0 Пошаљи коментар