Загађење реке Пепељуше

У реци Пепељуши која настаје у александровачкој Жупи од Дреничке и Мале реке и пролази кроз осам села до уливања у Западну Мораву, у претходна три дана дошло је до угинућа рибе.

Један од узрока делимичног угинћа рибе у реци Пепељуши је низак водостај. По боји реке у Великој Врбници, очигледно , да је дошло и до загађења.

"Од самог места Новаци, очигледно да је нарушен биодиверзитет, да је нарушена делимично или потпуно флора и фауна, тако да у сваком случају штете су несагледиве." - истиче начелник инспекцијских служби општине Трстеник Негован Ивановић. 

"Река је загађена, црна, никаква, баште заливамо овом водом. То је срамота за село", каже Драгица Матић из Велике Рибнице.

" Узели смо узорке воде. Видећемо да ли само овде или још на неком месту и за десетак дана имаћемо анализу узорака, зависно од анализе видећемо шта ћемо даље ." - каже др Весна Марић. специјалиста хигијене у Заводу за јавно здравље Крушевац.

" Предузећемо све мере да се утврди ко је потенцијални загађивач, да би се смањио доток материје у саму реку, да би се утврдило ко је то урадио. У сарадњи са републичким органима а дугорочно преко надлежних институција морамо да са локалним самоуправама Бруса и Александровца изградимо уређаје за пречишћавање отпадних вода", каже Душан Тодоровић, начелник Одељења за одбрану и ванредне ситуације града Крушевца.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво