Избори за Бошњачко национално веће

Четири бошњачке листе учестоваће у трци на предстојећим изборима за национално веће. Кампање су обележиле међусобне оптужбе за покушаје изазивања немира па су избори попримили одлике политичког такмичења за локалну власт.

Слични програми све четири листе. И сви представници листа слажу се у једном - ови избори, иако за национално веће Бошњка, прилика су да се одмере снаге.

"Ова изборна кампања иако није политичка него је за БНВ добила је, наравно, карактеристике класичних избора. Због чега? Збот тога што је овај избор за БНВ индикатор избора који ће предстојати," каже Саит Качапор, листа „Вакат је".

"Дефинитивно да ће резултати ових избора имати импликације и на будуће локалне изборе", објашњава Един Ђерлек, листа „Матица Бошњачка".

Примедбе на досадашњи рад Већа имају све листе осим Угљанинове, која је до сада водила Национални савет Бошњака. 

"Поправити катастрофално стање са уџбеницима, плановима и програмима. Са аспекта културе и информисања ништа није урађено.  Ту морамо унапредити и све аспекте наше културе, заштите културно-хисторијских споменика и нашу присутност у Јавном сервису", каже Един Ђерлек, листа „Матица Бошњачка".

"Млади људи, образовани људи, перспективни људи који желе да се боре за своје место у Новом Пазару. Без политичке подлоге, без игде ичег што би се звало политика. Искључиво својим радом, трудом, оним што ми можемо и осећамо да треба да се уради за Нови Пазар", наглашава Алма Шкриељ, листа „Стари Дедо".

Победу очекују све 4 листе које у својим програмима подвлаче бољи положај Бошњака у Србији у сва 4 облсти које су у надлежности већа. 

 


"Након проглашења резултата схватиће и бошњачки народ и српски народ и црногорски народ и Европа и Америка да су Бошњаци гласали за Самоопредељење. То треба да остане свима. И кад се то схвати, Бошњаци ће моћи да остваре све што им припада", истиче Сулејман Угљанин, листа „Самоопредељење".
Листе „Вакат је" „Матица Бошњачка" јуче су одржале завршне митинге док ће „Самоопредељење" то учинити вечерас. Листа „Стари Дедо" водила је кампању на друштвеним мрежама.

број коментара 0 Пошаљи коментар