Експлоатација песка из Јужне Мораве угрожава мост

Мештани Стубла код Владичиног Хана желе да скрену пажњу на проблем који их мучи више од десет година. Кажу да им експлоатација песка из Јужне Мораве угрожава мост, стари одбрамбени бедем, пољопривредне културе уз реку. Републичка водопривредна инспекција, одсек у Нишу, није издала ниједну водну сагласност на вађење речног наноса на територији од Врања до Владичиног Хана.

Испред моста и поред путева који воде ка Јужној Морави постављени су знаци да је забрањен саобраћај за возила преко 10 тона, камионе. Недавно је реконструисан, асфалтиран, и главни пут кроз село.

"И опет се ломи, камиони и даље иду, као што видите пружни прелаз, ту су прагови били комплет дигнути и били су запослени из Железнице да врате то на место", каже Бобан Јовић из Стубла.

"Прашина, нити можемо да уберемо малине,то што се ради , усеви се газе", додаје Марко Петровић из Стубла.

Не само мештани Стубла, већ и околних села, десет година покушавају да укажу на проблем. Решења још увек нема. Поред реке су и алтернативни бунари за водоснабдевање.

"Овим начином на који врши експлоатација, само се загађује Морава, а из те Мораве ми сви пијемо воду, цела Општина,пије воду", тврди Саша Станковић из Стубла.

"Ми смо овде на лицу места где видите багер који тренутно ради, у близини места, то су приватне парцеле, није водопривредно земљиште, ради се без престанка", каже Дејан Томић, председник Месне заједнице.

Мост је страдао у поплавама, па је обновљен. Поново се урушава. Пролазе туда и деца из два суседна села, до школе, и мештани. Министарство пољопривреде је донело правилник о вађењу речног наноса од 2017. до 2019. године, за Јужну Мораву од Врања до Владичиног Хана није издата ниједна сагласност.

"Није дозвољено вађење речног наноса на предметној деоници из разлога рушења обеле, промене трасе и продубљавања корита и угрожавања инфраструктрних и пројектованих и постојећих водних објекта", тврди Драгослав Ђорђевић, шеф одсека водне инспекције Нишавског округа.

Водна инспекција подносила је кривичне пријаве за привредни преступ, захтеве за покретање прекршајног поступка. Ове године по пресуди Прекршајног суда правном лицу је због експлоатације речног наноса изречена мера трајног одузимања предмета извршења прекршаја, односно багера, уз новчану казну од 250 000 динара и 30 000 за одговорно лице.број коментара 0 Пошаљи коментар