Археолози на локалитету Хореум марги у Ћуприји

У Ћуприји су у току археолошка истраживања остатака античког града Хореум марги основаног у другом веку. Ради се на североисточној кули у дворишту музеја који носи име некадашњег насеља.

Некадашње јако утврђење са ковницом оружја где је боравила и Клаудијева седма легија налази се у самом центру Ћуприје. За средњошколце право место за час историје.

„Сад су доста ископали и боље се види",

„Све боље памтимо кад можемо и да видимо", кажу ученици.

 Завод за заштиту споменика из Крагујевца ископавања је започео пре седам година. Најтеже је било уклонити бетонске остатке из 20.века.

„Кад се радило корито реке тада је искоришћено да би се ископале наслаге двадесетог века да би имали приступ ов јер терен је био пре тога тежак за ископавање", каже Марко Крковић, директор Завода за заштиту споменика из Крагујевца.

Североисточна кула на којој се тренутно ради је из 4.века, а колико је велико утврђење било говори и податак да су бедеми широки четири метра.

„Када замислимо њих у некој њиховој првобитној висини колика је могла да буде и видимо колика је сад у остацима, просто будемо сви онако изненађени колико је то све изузетно велики и монументални комплекс био", наглашава Марија Каличанин Крстић, археолог Завода за заштиту споменика из Крагујевца

Министарство културе и информисања за радове на локалитету Хореум марги издвоило је милион динара , а Општина Ћуприја, трећину овог износа.

„Стратегија развоја Општине, туризам види као једну од значајнијих грана у које треба улагати у даљој будућности ,пре свега археолошки туризам који је везан пре свега за Хореум марги", каже Новак Новаковић, директор Музеја Хореум марги-Равно.

Остаци римског града, који је некада био велики занатски,трговински али и војни центар након археолошких истраживања биће конзервирани, а део бедема и реконструисан.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво