Суботичко позориште за мале мигранте

У Дечјем позоришту у Суботици одиграна је представа за децу из мигрантских центара у Кикинди и Суботици којој су присуствовали и вршњаци из тог града. То је део активности у оквиру подршке Европске уније Oпштинама и градовима у Србији у којима бораве мигранти, коју спроводи Међународна организација за миграције.

Тоби, тужни псић у истоименој представи говорио је универзалним језиком који разумеју сва деца.

"Надам се да ће они из наше игре схватити све и да ће у одрастању у свом животу имати храбрости да издрже и да буду оно што јесу", поручује глумац Бошко Бошков.

Са вршњацима из Суботице, стотинак деце из мигрантских центара са узбуђењем и пажњом пратило је игру суботичких глумаца:

"Значи нам да нешто научимо о вашој култури и да људима овде представимо наше обичаје", каже Алаха из Авганистана.

"Волим представе јер сам и ја у њима учествовала као глумица, моја другарица је била Пепељуга, а ја Снежна краљица", задовољна је Маријам из Авганистана.

Боље упознавање миграната и локалног становништва је међу приоритетима Међународне организације за миграције.

„Основни циљ овог догађаја је културна размена између мигрантске популације и локалног становништва", наглашава Александра Вуковић, Међународна организација за миграције, Суботица.

Уз подршку Европске уније, планирају се и друга културна и спортска дешавања и заједничке радионице миграната и домаћег становништва.број коментара 0 Пошаљи коментар