Откривен споменик Великој победи у Ужицу

Манифестацијом "У славу и част ослободиоцима отаџбине" Ужице обележава 100 година од ослобођења у Великом рату. Тим поводом на кружном току откривен је споменик – Великој победи.

Спомеником Велика победа, како је и званично назван, доминира статуа жене победнице. Висока је 5,8 метара, а око постамента је стилизована ужичка котлина. Она ће, према речима градоначелника, симболизовати град Ужице у будућности, град који је био међу реткима који није имао споменик херојима и светском рату.

"Ово је велики дан за све грађане Ужица, када су се коначно потомци великих ратника, балканског и Првог светског рата, на прави и достојанствен начин одужили – скулптуром која је осмишљена 1900. и 1901. године од великог родоначелника српског вајарства Ђорђа Јовановића, скулптуром коју је по угледу на њу урадио Светолик Света Радовић", рекао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Академски вајар и аутор скулптуре Светомир Радовић, рекао је да није било никаквих података о том раду, сем фотографије.

"О скулптури Србије немамо никакве податке сем те фотографије са предње стране и ја сам кренуо, с обзиром на то да сам у овом послу 60 година, сам да проналазим оно што одговара предњој форми, да ми то веже драперија, јер ово је у ствари Српкиња", објашеава Радовић.

На отварању споменика био је и генерални секретар Председника Никола Селаковић.

"И моје и ваше и деде и бабе и прадеде и прабабе су рађале мајке Српкиње. Тај споменик који видите је споменик таквој једној мајци Србији, једној мајци која је родила јунаке, која их је подигла, васпитала, одгајила", рекао је Селаковић.

На дан ослобођења Ужица у Великом рату служен је и парастос погинулим Ужичанима. У холу Народног позоришта отворена је изложба "100 година од ослобођења Ужица", а потом следи свечана академија.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 31. окт 2018, 17:33) - Ера [нерегистровани]

Није то то...

Мене овај споменик подсећа на неку хеленистичку богињу из митологије Грчке. Каква Српкиња?! На пример, на локалним форумима и порталима Ужичани доста негодују у вези са овом скулптуром.